Peerless Information om Peerless sadlar

Peerless sadlar

Peerless bygger på den forskning som Dr Gerry Van Oossanen genomfört i syfte att identifiera vilka egenskaper en sadel ska ha för att vara mest gynnsam för hästens biomekanik och passform. Dr Van Oossanen är veterinär och innehar en Doktorstitel genom sin forskning.  Vidare är hon grundare av den internationella branschorganisationen för sadelprovare, MSFC och håller internationella, väl ansedda, kurser i sadelprovning.

Peerless utformas med de egenskaper som Dr Van Oossanen identifierat vara essentiella beträffande sadelns utformning och material. Det är Dr Van Oossanens forskning som Jonna Landén har använt som grund för skapandet av Peerless. Här nedan följer kortfattat de egenskaper som Dr Van Oossanen har identifierat som förutsättningar för hästens bästa:

1.Träbom (stålförstärkt): träbommens konstruktion är öppen och sviktar lätt. Den ger en god förutsättning för bossan att forma sig efter hästens rygg och minskar risken för tryckpunkter. Dessa går oftast att variera bomvidden på med hjälp av en kallpress. 

2.Ullstoppad bossa: Ull, framför allt ren fårull, formar sig efter hästen och har en god tryckutjämnande förmåga. Ull, till skillnad från latex och plast, lagrar heller inte värme. Faktum är att plastprodukter kan lagra värme till den grad att det är rent skadligt för organismen. Vidare bryts plastmaterialet ner vid varje tillfälle det används. Snedheter och dylikt medför att panelen bör bytas. En ullstoppad bossa kan justeras, fyllas på och ullen bör bytas med jämna mellanrum.

3.Stropparnas placering: Minst två fästpunkter.

4.Kil i fram på bossan: Gör att bossan får en mjuk siluett och motverkar gropar bakom manken (muskelatrofi). Hjälper också hästar som redan fått atrofi att återfå cirkulation och muskler.

5.Kil i bak på bossan: Finns i olika storlekar och i olika former. Detta är något som ställer krav på den som designar sadeln. Glöm de gammaldags, höga och rektangulära varianterna! Kilen anpassas till varje individ när man beställer en Peerless +.

Kilen låter anläggningsytan bli bred och fungerar som ett verktyg att luta bossan för att matcha ryggen.


6.Bossan har antingen K-panel eller droppe. De olika varianterna har lite olika egenskaper, men syftet är att, tillsammans med ett u-format framvalv, flytta ner vikten längre ner i bröstkorgen på hästen. Hästen upplever tyngden stadigare och lättare att bära genom detta. Dessutom tillåter en droppbossa lite mer variation i kurvatur, m fl. fördelar.


Nedan följer utvecklingen av Dr Van Oossanens forskning, genom Jonnas egna empiriska studier:

•Stroppars position: kan göra underverk för runda hästar som gärna skjuter fram sina sadlar. Även för hästar med mycket rörelse. Ofta väljs 4 positioner/sida.

•En bossa som är stoppad på ett sätt som gör den flat- ger en bossa väldigt bra passform mot en muskulös rygg.

•Öppet framvalv med en bossa som fäster längre ner än de flesta andra tillverkares. Tillser att manken, även en lång manke, får utrymme och blodcirkulation i sin muskulatur. Även hästar med höga skulderblad gynnas av ett ordentligt utrymme både i höjd och bredd

•Anpassad kanalbredd efter individ. Dagens hästar har ofta lång manke och en extra kanalvidd ända till stigläderkrämpan kan göras vid behov.

•Extra kort anläggningsyta: Man kan sätta en 16”s bossa på en 17”s sadel och vinkla bakvalvet bakåt: Det innebär en 16”s anläggningsyta med känslan av ett 17,5”s säte.

•Olika typer av shoulderfree- varianter finns att få.

•Alla sadlarna är möjliga att ändra bomvidd på via kallpress

Peerless- varianter och modeller?

Några olika varianter i de olika disciplinerna finns att tillgå. Vill man ha en egen variant, ta kontakt med JoLa sadelmakeri, så kan sadel tillverkas efter önskemål.

Peerless + HELENA: Döpt efter profilryttaren Helena Lundbäck, som har hjälp till med testning och själv rider i en. Mediumdjup sadel med mediumstora knä- och vadstöd.

Finns i kalvskinn, buffel eller i platt läder, monoflap- eller duo. Sadlarna har en fantastisk passform och är mycket vackra. I och med att de inte serietillverkas, finns möjlighet till de flesta valmöjligheter som Peerless kan erbjuda. Passar utmärkt till sporthästar med hög, lång manke. Varje sadel måttbeställs, så diverse varianter kan göras med bossa och bom.Peerless + BLACK PEARL: Passar en bredare typ av häst med låg eller obefintlig manke, höga skuldror, rund revbensbåge och kort rygg. Raser som kan vara rimliga: araber, kallblod, ponny, quarter. Serietillverkas inte: alla Peerless valmöjligheter finns att tillgå.

Plattläder: 26 000kr buffel: 27 000kr kalv 28 000 krPeerless + S Helena Lyxigaste sadeln? Efter måttagning på häst och ryttare måttbeställs sadeln. Högsta kvalitet på material och arbete. Otroligt många val finns att göra för beställaren vad beträffar material, färger, former och utförande. Designen av passformen görs i samråd med en brittisk sadelmakarmästare. Här finns möjlighet att göra alla möjliga varianter för hästar med svår exteriör.

Pris: plattläder: 26 000,  buffel:27 000kr, kalv: 28 000kr


LA ROCHELLE: En sadel ur orginalserien. Franskinspirerad hoppsadel med sittpunkt längre fram, smal midja och ganska öppet säte. Nätt och sportig. Passar sporthästar med hög manke. Normal kurvatur till svängd överbyggd (många bommar att välja på). Dubbel kåpa, plattläder, sportpanel (ullstoppad).

Hög kvalitet på läder och material, men priset hålls nere i och med serietillverkning. Val: Brun/Svart. 15-18” N, NM, M, MW, W, XW

Pris: 24 000kr


Dressyr:

Peerless S+: Lyxigaste sadeln? Efter måttagning på häst och ryttare måttbeställs sadeln. Högsta kvalitet på material och arbete. Otroligt många val finns att göra för beställaren vad beträffar material, färger, former och utförande. Designen av passformen görs i samråd med en brittisk sadelmakarmästare. Här finns möjlighet att göra alla möjliga varianter för hästar med svår exteriör.

Pris: plattläder: 26 000kr, buffel: 27 000kr, kalv: 28 000kr.BALLERINA:

Finns i kalvskinn eller i tjockt läder, monoflap- eller duo. Sadlarna har en fantastisk passform och är mycket vackra. I och med att de serietillverkas, hålls priset ner. Passar utmärkt till sporthästar med hög, lång manke och ett djup i sin bål. Normal till rak kurvatur. Finns 3 olika bomtyper, från rundare rygg till sportmodell. Greppigt läder. 23 000kr


Peerless + HEFINA: Fantastisk passform! Sys upp  efter mått. Du gör de val som du önskar i designen vad gäller stöd, läder, färger och säte.  Den här sadeln kan göras oerhört kort! Priser: 26 000 kr i plattläder, 27 000 i buffel, 28 000 i kalv. 


Vilka val ska ryttaren göra?

Det enklaste, och roligaste är att bestämma färger och material.

1.Sits: kalv/ seat - dyna: latex original/latex extra tjock- djupt/medium/flat. X smal, Smal, orginal midja.

2.Kåpa: Monoflap/ duoflap och material: kalv/platt läder/buffel Längd och form på kåpa.

3.Storlek och form på knä- och vadstöd

4.Bakvalv: Runt/kantigt. Utsmyckning på bakvalv: krokodil präglat, lackläder som finns i en mängd olika färger.

Kristaller: ofärgade

5.Färg och material på de runda ”listerna” fram och bak. Material: skinn, krokodil präglat, lackläder som finns i en mängd olika färger.

6.Färg på randen i sätet, finns alla färger och även lackfärgerna

7.Färg på sömmar: finns många att välja på.

8. Färg på kilar i bak: samma val finns som i punkt 4 och 5

9.Något på stigläderhållaren- färg/kristall

10.Har du en egen ide? Då gör vi den om vi bara kan.


Lackläder


Lackläder och kristaller


Lackad krokodil Silvermetallic på welting och som kontur


Krokodil och brun lackad facing